top of page

САНДАНСКИ

Град Сандански се намира в Югозападна България, върху склоновете на Пирин планина, по течението на река Санданска Бистрица. Разположението му между Кресненското и Рупленското дефиле е причината за благоприятния климат на града. Сандански е най-слънчевият град в България като средната годишна температура е 14°С и има около 10 снежни дни. Градът е известен с уникалния си микроклимат и чист въздух, който съдържа най-малко алергени в цяла България и е силно препоръчван от специалисти за хора с респираторни заболявания. Известният му балнеолечебен център с голям брой минерални извори с температура на извиране между 42 и 81°С е също така благоприятен и за хора с двигателни проблеми. 

 

Локацията на град Сандански е на ключово място – само на 30 км. до македонската граница, 25 км. до гръцката граница, 130 км. до Солун и 150 км. до София по магистрала.

 

Изключителната му локация се свързва и с множество разнообразни археологически, исторически, природни, културни и туристически обекти и дестинации в околностите на града. Сандански се намира само на 10 км. до множество горски туристически маршрути в южен Пирин и на 15 км. до планина Беласица. Само на 20 км. от града е разположен Мелник – най-малкият град в България и най-популярният винаро-лозарски район в страната, с повече от 20 винарски изби за дегустация и покупка на висококачествено вино. Друга известна забележителност е местността Рупите, позната с лечебните си минерални извори, където е живяла Баба Ванга и в момента се намира храмът „Света Петка Българска“. 

20180520_203608.jpg
bottom of page